tiistai 8. marraskuuta 2016

Peiton jälkeen Vol. 3 Uusi harrastus

Tässä muutama viikko sitten aloitin myös uuden harrastuksen. Kansalaisopiston tarjonnassa on tänä syksynä koneneulonta. Tämä muodista mennyt neulonta tapa on kovasti kiinnostanut minua jo vuosia. Anopin neulekoneen kanssa yritin joskus päästä yhteisymmärrykseen, mutta aika huonolla menestyksellä. Kesällä sitten neuloin Boxyn kaverin neulekoneella ja aika kivaa oli. Syksyllä anopin ja tämän siskojen neulekone muutti meille. Ensimmäisenä projektina oli huoltaa kone. Siitä selvisin kavereiden neuvojen avulla. Kurssi on siitä kiva, että suurinosa ei ole juurikaan neulekoneella neulonut, joten perusasioista lähdettiin. Ensimmäisellä kerralla harjoiteltiin käyttämään reikäkortti -mekanismia, jota käytetään esim. kirjoneuleiden neulomisessa ja lisäksi harjoiteltiin osittain neulomista eli lyhennettyjä kerroksia niin ja silmukoiden luomista ja päättelemistä. Aloitus projekteina oli sukka ja lapanen. Kokonaisen lauantain päivän turasin sen sukan kanssa ja siitä tuli liian iso. Luultavasti olisin neulonut sen sukan samassa ajassa käsin nopeammin ja ei olisi saumoja ommeltavana. Kotiin tulon jälkeen kone sai laulaa ja valmistui lapaset.
Ohje; Lapaset, kurssilla saatua ohjetta mukaillen
Lanka: Ensimmäinen pari: Turkoosi ja harmaa fabel 
toinen pari: Kaupunkilanka keskustori ja Tummanharmaa regia 4ply
Neulekoneella

Kirjoneule syntyy varsin helposti neulekoneella. Lapaset on neulottu tasona ja niissä on kirjava ja yksivärinen lanka. Mulle on edelleen arvoitus että mistä sen tietää kummasta väristä tulee A ja kummasta B väri mut ihan kivoja näistä on tullut silti. Mä en halunnut tehdä sitä valeresoria näihin, joten ensimmäisessä parissa on rullavaa yksivärinen reuna ja seuraavissa tein jo tuotekehitystä ja reunassa on käsinneulottu I-cord. Kärjet ja peukalot olen neulonut käsin molempin lapasiin, koska haluan kirjoneuleen pysyvän yhtenäisenä. Ensimmäisissä lapasissa on peukalon silmukkamäärä opettajan ohjeen mukainen 16s ja siitä tuli kyllä valtavan leveä peukalo, joten sen jälkeen tehtyihin laitoin vain 10 s apulangalle. Alemmat lapaset on tehty miehelle ja ylemmät jäi omaan käyttöön pienine virheineen. 
 Ohje: Oma sovellus irtohihat
Lanka: Hot socks pearl 
Neulekoneella

Perjantaina piipahdin paikallisen lankakaupan loppuun myynnistä ja nämä ihanat kerät tarttui sieltä mukaan. Olen neulonut tästä langasta aikaisemmin pipon ja nämä värit ovat juuri minun mieleisiäni. Lanka on ihanan pehmeää. Neulekoneella riittävä määrä kirjoneuletta ja käsin neuloin alkuun ja loppuun I-cordin ja lisälämmike eli irtohihat on valmiit. Tykkään näistä ihanista pehmeistä ja kauniista lämmikkeistä.


Sellaista koneneulonnan aloituksesta. Mulla on kova pohtiminen täällä et mitä haluisin ensi kerralla neuloa. Nyt opiskelujen pariin taas toviksi. Mukavaa viikon jatkoa!

11 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. (: Joskus kirppareilla näkee myytävän noita vanhoja neulekoneita. Tosi kauniit lapaset ja irtohihat. Koneella tulee ainakin tasaista jälkeä! Itse en ole koskaan tuommoista kokeillut tai edes ajatellut kummemmin, kun niin tykkään käsin neuloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyl varsin mielenkiintoista. Mä sanoisin et koneneulonta ja käsinneulonta on kaksi ihan eri harrastusta. Toki teen käsin neulomalla yksityiskohtia jne. koneneuleisiin. Mut on ne jotenkin kaksi eri asiaa. Jos osaa toista ei automaattisesti osaa toista.

   Poista
 2. Koneneulonta avaa ihan uuden ulottuvuuden. Itselläni on kolme konetta, tosin yksi on rikki... Koneneulonnassa ehdoton juttu on mallitilkku, jota itsekin olen opetellut tekemään. Muuten väärän koon näkee vasta kokoamisen jälkeen. Mutta äkkiä sitä kokoaa itselle omat kaavat ja niillä tekee aina suosikkijutut (varioituna). Itsekin yhdistän konetta ja käsinneulontaa, mutta sukat teen yhä käsin. Mutta esim säärystimien osat teen koneella usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukat aion varmaan jatkossakin tehdä käsin. Kyllä koneneulonnalle on paikkansa. Mulla on kyl vielä harjoitteluasteella ihan koko homma.

   Poista
 3. Tosi kauniita töitä! Koneneulonta kuulostaa mielenkiintoiselta, ihan tulee neulekonekuume :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiintoisaa on ja tietyllä tavalla nopeeta. Paljon laskemista ja lisää laskemista =D

   Poista
 4. Munkin pitäis jaksaa taas huoltaa neulekone tulille. Muksu tarttis villahousut. Mutta on se kivaa, kun vauhtiin pääsee :)

  VastaaPoista
 5. Kauniita lapasia ja upeat nuo irtohihat!

  VastaaPoista
 6. AIvan ihania lapasia ja irtohihat. Minä haluaisin kanssa opetella tuon koneneulonnan. Sain äidiltäni hänen vanhan neulekoneen ja äiti ei muista onko siinä kaikki osat edes tallella :D joku päivä pitäisi alkaa kasaamaan konetta ja kokeilla osaanko sillä mitään tehdä. Ehkäpä tuollainen kurssi olisi hyvä minun käydä ensin :)

  VastaaPoista